عفاف وحجاب و تعریف آنها ، فلسفه وآثار فردی و اجتماعی آن ، ریشه یابی حجابی و بد حجابی در غرب و شرق ، بویژه کشورهای اسلامی ومحدودیت های حجاب و تطبیق با جامعه امروز از مباحث کلان کارشناسان علوم دینی و اجتماعی است .
تاریخ بشر موید این نکته است که عفاف و حجاب به عنوان دو ارزش در جامعه بشری به ویژه جوامع اسلامی مطرح بوده و هست ، زیرا یکی از امتیازات انسان ، در مقایسه با موجودات دیگر ، تهیه پوشش مناسب برای اندام خویش است .
بر این اساس ، لباس پوشیدن یکی از شئون و ویژگی های انسان به شمار می آید . لباس افزون بر حفظ انسان از سرما وگرما ، برف وباران ویاری دادن وی در حفظ عفت وشرف در آراستگی و زیبایی آدمی نیز نقشی مهمی ایفا می کند و می توان آن را نشان دهنده گرایش اعتقادی فرد و تعلق وی به فرهنگی خاص دانست .
بشر اولیه پوشش را انتخاب کرد تا حیا را وارد حریم های خود کند وحیا که معنا گرفت تمدن جوانه زد ، حجاب وعفاف تاثیر و تاثر متقابل به یک دیگر دارند یعنی هر چه حجاب و پوشش ظاهری بیش تر باشد این نوع حجاب در تقویت و پرورش روحیه باطنی و درونی عفت ، تاثیر بیشتری دارد و بالعکس هر چه عفت درونی و باطنی بیشتر باشد باعث حجاب وپوشش ظاهری بیش تر وبهتر در مواجه با نامحرم می شود .
در تاریخ فلسفه و نیز اندیشه ، حجاب یکی از بهترین و مهم ترین تشبیهات و استعارات برای آن چیزی بوده که پوشاننده حقیقت است .